Haber

14 Mayıs seçimleri ve “siyasi belirsizlik” endişeleri

Dünya başkentlerinde dikkatler, 14 Mayıs seçimleri sonrası Türkiye siyaset sahnesinde yaşanacak gelişmelere çevrildi.

Seçim öncesi AKP hükümetinin sert söylemleri, ağır “dış güçlerin müdahalesi”, “darbe” ve “ihanet” suçlamaları gerilimi tehlikeli bir şekilde artırdı. Sandıklarda oy sayımlarının başlamasıyla birlikte tansiyonun daha da yükseleceği, partiler arasında seçim sonuçlarına ilişkin çetin bir ‘itiraz mücadelesi’ yaşanabileceği tahmin ediliyor.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri sadece Türkiye’nin siyasi ve ekonomik geleceği için önemli bir dönüm noktası değildir. Jeostratejik konumu nedeniyle Türkiye’de beklenen gelişmeler hem bölgesel hem de küresel istikrarı etkileme potansiyeline sahiptir.

“Türkiye’de istikrar AB için büyük önem taşıyor”

Avrupa Komşuluk Kurulu (ENC) adlı düşünce kuruluşu Direktörü Samuel Doveri Vesterbye, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’de siyasi istikrarın korunmasında “çok yüksek çıkarına” sahip olduğunu ve bu gibi alanlarda istikrarsızlığa yol açabilecek gelişmelerin olduğunu belirtti. güvenlik, göç ve ekonomi olarak AB’yi etkileyecektir. Etkilemesi muhtemel sonuçları olabileceğini söyledi.


Fotoğraf: picture-alliance/dpa/epa/T. bozoğlu

DW Türkçe’ye konuşan Vesterbye, Türkiye’nin özellikle AB’nin tedarik zincirlerinde “yeri doldurulamaz” bir konuma sahip olduğunun altını çizdi. AB’nin Türkiye’de önemli miktarda doğrudan yabancı yatırımı olduğunu belirten Vesterbye, “Türkiye, AB’nin tedarik zincirleri ve ticaret yolu açısından çok ama çok önemli bir ülke. Coğrafya yok.” Bu nedenle Türkiye’de seçim sonrası siyasi istikrarın sağlanması hayati önem taşıyor.”

Kritik mesaj: İstikrarsızlık sizin ve bizim için bir risktir

Türkiye, NATO’nun güneydoğu kanadındaki kilit ülke ve AB’nin en büyük ve stratejik açıdan en değerli komşularından biridir. Bu nedenle Türkiye’deki gelişmeler Batılı sermayeler tarafından yakından takip ediliyor.

DW Türkçe’nin edindiği bilgiye göre Batılı başkentler, AKP hükümetine “siyasi istikrarsızlık Türkiye için olduğu kadar bizim için de risk oluşturuyor” açıklamasını iletirken, Türkiye’yi siyasi belirsizliğe sürükleyecek hamlelerden kaçınma beklentisini vurguladı.


Fotoğraf: DW/Hilal Köylü

Seçimleri gözlemleyecek olan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) heyetleri de seçimlere gölge düşürecek karar ve gelişmelere ilişkin Yüksek Seçim Kurulu’na açıklama yaptı. demokratik seçimlere izin verilmemelidir.

“YSK Endişesi”

Türkiye’de seçimlerle ilgili en ciddi endişe “siyasi belirsizlik”. Oy sayımıyla birlikte ortaya çıkacak tabloya göre siyasi gözlemciler, Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında gergin bir muhalefet mücadelesi bekliyor.

Bu aşamada gözler YSK’ya çevrilecek. Ancak bugüne kadar alınan kararlar ve takındığı tavır nedeniyle YSK’nın bağımsızlığına olan güvenin ciddi şekilde zedelenmiş olması, çatışmaların çözümünde aktif rol oynayamayacağı endişesine yol açmaktadır.

ENC Direktörü Vesterbye, 14 Mayıs seçim sonuçlarının tartışmalı olabileceğini söylerken, AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi’nin (DKİHB) 28 Nisan tarihli kararını hatırlattı. Bu kararda, önceki tavsiyeye rağmen YSK kararlarının yargı denetimine açık olmadığı eleştiriliyor.


Samuel Doveri Vesterbye, Avrupa Komşuluk Kurulu (ENC) DirektörüFotoğraf: Privat

Vesterbye, “Bu aslında YSK kararlarına karşı yargıya gidilemeyecek anlamına geliyor. Ancak AGİT ve DKİHB uzun süredir YSK kararlarına karşı yargı yolunun açılması gerektiğini söylüyor. Ancak bu yapılmadığı için Türkiye Cumhuriyeti seçim sonuçlarına ilişkin ihtilafları çözmek için gerekli standartları karşılamıyor” dedi.

“AGİT’in açıklamaları büyük önem arz edecek”

Vesterbye, seçim sonuçlarına ilişkin farklı bilgilerin desteklenmesiyle iki tarafın ortasında yaşanacak çatışmada bağımsızlığına güvenilebilecek bir kurumun olmaması nedeniyle AGİT’in öneminin artacağına işaret etti. ve bu gözlemlere ilişkin yapılacak açıklamalar büyük önem arz edecektir.”


Cumhurbaşkanlığı için Kemal Kılıçdaroğlu, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Ogan yarışıyor.Fotoğraf: ANKA

Sandıklarda oy sayımına başlanırken olası gelişmelerle ilgili kamuoyunda çok farklı senaryolar konuşuluyor. Uzmanların ortak görüşü, seçim sonuçları ne olursa olsun Türkiye’deki kutuplaşmadaki gerilimin kısa vadede azalmayacağı ve partiler arasındaki siyasi mücadelenin seçimin ortaya çıkaracağı siyasi denkleme göre devam edeceği yönünde. sonuçlar.

Ekonomistler ise siyasi belirsizliğin zaten çıkmaza giren Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinden endişeli.

Türkiye ekonomisi ciddi risklerle karşı karşıya

Kiel Ekonomi Enstitüsü’nden Prof. Erdal Yalçın, Türkiye’deki siyasi belirsizliğin kısa vadede geride kalacağı ve seçim sonrası ekonomideki sorunların çözüleceği beklentisinin gerçekçi olmadığı görüşünde.

Aynı zamanda Konstanz Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Yalçın, Türkiye ekonomisinin son 10 yılda fiilen bir durgunluk sarmalına girdiğini ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişle birlikte 5 yıldır kamu kurumlarının erozyona uğradığını vurgulayarak, “Örneğin, Türkiye ekonomisinin son 10 yılda resesyon sarmalına girdiğini” vurguladı. Hükümet değişirse, geçmiş yıllarda yaşanan gerilemeyi telafi etmek ve kurumsal yapıları yeniden inşa etmek kolay olmayacaktır.Türkiye ekonomisi ciddi risklerle karşı karşıyadır.”

“TL artık otoriter rejime direnemez”

Yalçın, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerle ekonomi üzerindeki yükün daha da ağırlaştığına işaret ederek, “Seçimlerden sonra Türkiye’nin reel resmi borç yükü ve birilerinin ülkeden para çekip çekmediği gibi yeni bilgiler Türkiye’de şoklar yaşayabilir. ekonomi.”


Konstanz Üniversitesi’nde profesör ve Kiel Ekonomi Enstitüsü’nde uzman. Dr. Erdal Yalçın. Fotoğraf: Ifo-Institut

Yalçın, zor durumdaki Türkiye ekonomisinin önemli bir siyasi istikrarsızlık sürecini kaldıramayacak bir noktada olduğuna işaret ederek, seçim sonuçlarının meşruiyetine gölge düşürecek gelişmeler olursa sonuçlarının ağır olacağını söyledi. çok şiddetli

Erdal Yalçın, DW Türkçe için yaptığı değerlendirmeyi şu sözlerle tamamladı:

“İktidarın meşruiyetini gölgeleyecek olası talihsiz senaryolar, finans piyasalarında kaynak akışını engelleyecek şok dalgalarına neden olur. TL artık dayanamaz. Çökebilir. Çünkü TL otoriter bir sisteme karşı koyamaz. Artık çalışmıyor. Üstelik Türkiye yeni borçlarını ödeyemez hale gelebilir” diyen Erdoğan, “100 milyar doların üzerinde yeni kredi ile faaliyet gösterdiğini de göz ardı etmemeliyiz. Ve bu kaynağın arzı çıkmaza girebilir. Bu nedenle Türkiye ekonomisi çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Bu çok ciddiye alınması gereken değerli bir risk.”

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

savsatajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu